Naslovnica

23. ARDF prvenstvo "Međimurje 2014"

 

Nakon subotnjeg "mokrog" ARDF natjecanja u Ludbregu na 80m, čekalo nas je nedjeljno natjecanje na 2m u Međimurju.

23. Otvoreno ARDF prvenstvo "Međimurje 2014" održano je u nedjelju, 18.05.2014. na području Bukovca. Okupljanje i start natjecatelja bili su na nogometnom igralištu NK Plavi, a cilj i završni dio u OPG Sršan – »Gumač«. Odabir terena i lokacije odašiljača dovršene su u predhodnom tjednu.

Osvanulo je i nedjelno jutro i to popraćeno laganom kišicom. »Zar ćemo i danas biti mokri?«, upitao sam se zabrinuto u 5 sati ujutro, ali što je, tu je. Kako je vrijeme odmicalo i približavalo se vrijeme odlaska na teren, kišica je prestala i počelo se je vedriti. Nitko sretniji od mene. Ipak će biti sunčana nedjelja!

U 7:00 sati su startani odašiljači te je dio opreme ukrcan u autmobil. U 7:15 sati stiže posada triju odašiljača. Preostala oprema se žurno ukrcava u njihovo vozilo i krećemo na startno mjesto, na nogometno igralište NK Plavi u Bukovcu, gdje nas čekaju još dvije posade, ekipa starta i cilja. Svima je podjeljena pripadajuća oprema za nesmetano postavljanje starta i cilja.

Posada odašiljaća TX2 je pomogla postaviti odašiljač TX3. Posada odašiljača TX5 se je uputila na sredinu terena te isti instalirala. Zatim je bio postavljen odašiljač TX1, a na kraju i odašiljač TX4, koji je bio najdalje i kojeg je tržila kategorija M21.

Na lokaciji odašiljača TX4 su odslušane relacije svih odašiljača. Sve je radilo besprijekorno. Tek sad sam odahnuo. Najvažniji dio je odrađen. Sad možemo mirno dočekati natjecatelje i natjecanje provesti po predviđenoj satnici.

Od prijavljenih 26 natjecatelja, stiglo ih je 23, i to iz Ludbrega, Bjelovara,Križevaca, Pazina,

Zagreba, Kaštilca, M.Središća, te iz Slovenije, iz Ormoža i Ljutomera.

Nakon prijava, podjele startnih brojeva i SI čipova izvršena je provjera "pušaka" tj. radio goniometara, prijamnika s usmjerenom antenom.

Nakon što su prijemnici bili odloženi, izvršena je zadnja kontrola rada odašiljača. Pošto je sve radilo kako treba, u predviđeno vrijeme je pozvana prva startna grupa i natjecanje je moglo započeti. U 10:30 sati su krenuli natjecatelji iz prve startne grupe. Zadnja startna grupa je ispraćena u 11:10 sati.

I ekipi na startu je laknulo. Nakon zaslužene okrijepe, počeli su pospremati startni koridor, vaditi metalne šipke i namatati pvc trake.Nakon toga su se preselili na cilj, gdje se nastavilo započeto događanje. Nakon nekog vremena su počeli pristizati prvi natjecatelji.

Na startnom području sam ostao do isključenja odašiljača i povratka posade odašiljača TX5.

Tek tada smo se uputili na cilj. Do tada su već pristigli svi natjecatelji.

Nakon predaje SI čipova i startnih brojeva, slijedio je odmor, presvlačenje i okrijepa, uz obavezno prepričavanje završenog lova na "međimurske lisice".

Toplo sunce i lijep pogled na okolna brdašca i vinograde proljepšalo je boravak natjecateljima u Međimurju.

Nakon isteka vremena za pritužbe, izvršena je "podjela odličja" i pehara za klupski plasman.

Podjela odličja je u navodnicima zbog toga, što je organizator imao samo jedan set medalja ( i to za fotografiranje). I sve to zbog racionalizacije troškova. Ranijih godina je ostajalo puno medalja s ugraviranim datumima, koje su kao balast ostajale organizatorima.

Nakon podjele medalja i fotografiranja, medalje su vraćene, kako bi se sve kategorije mogle fotografirati. Podjela pravih medalja i diploma je bila izvršena na PARGH, u Velikom Broćancu.

Nakon podjele pehara za klupski plasman, uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih učesnika, kao sjećanje na još jedno lijepo druženje i boravak u prirodi.

Analizirajući kategorije, vidljivo je da je najviše natjecatelja u starijim kategorijama. Ta spoznaja zabrinjava i upozorava da moramo poraditi na obuci najmlađih kategorija natjecatelja i na taj način omasoviti natjecanja. Sjećam se vremena, kad je na natjecanjima bilo i do 60 natjecatelja. Hoćemo li uspjeti u tome ovisi o nama i našem entuzijazmu.

Nadam se da nismo zaboravili što je to.

Branimir Vinko, 9A2UP