Istarska lisica 2013

 

2 dana, 2 natjecanja, 45 natjecatelja / 11 klubova (144 MHz), 45 natjecatelja / 10 klubova (3.5 MHz)

 

Radioamatersko događanje u organizaciji Radiokluba Pazin koje objedinjuje ARG natjecanje, druženje i zabavni program, ove je godine doživjelo svoje šesto izdanje, pod imenom Istarska lisica 2013. Godinu dana pauze mlada i uhodana pazinska ekipa iskoristila je da posjeti sva natjecanja amaterske radiogoniometrije u Hrvatskoj, kako bi pripremila još zanimljivije natjecanje na domaćem terenu.

 

Teren

Na posljednjoj Istarskoj lisici, održanoj 2011. godine, natjecatelji su sa zanimanjem prihvatili novi teren, kojega čini trokut između tri Istarska sela u okolici Pazina: Zarečje, Pazinski Novaki i Brhaji. Nešto brdovitiji, ali i dalje parcijalno šumovit teren, i ove je godine pošteno umorio natjecatelje, te im je vrijeme od dva sata i dvadeset minuta, koliko je bilo maksimalno trajanje natjecanja, bilo jedva dovoljno za pronalazak svih sakrivenih odašiljača.

 

Pripreme

Šefa ekipe za sakrivanje lisica, Igora (9A3AXX), već su svi jako dobro upoznali. Ove mu se godine u tome pridružio Hrvoje (9A6XX), te su u dva tjedna trčanja po terenu zajedno pronašli deset pozicija lisica. S obzirom na primjedbe da neki putevi nisu bili ucrtani, ove su godine, opremljeni GPS uređajima, prošli većinu puteva s karte kako bi obrisali nepostojeće, ali i ucrtali nove. Predajnici za 144 MHz i ove su godine posuđeni od Ota (9A4OP), a za njihovu ispravnost pobrinuo se Stipe (9A5SP) koji ih je na dan natjecanja i donio do nas. Oprema za nedjeljno natjecanje na 3.5 MHz redovito se koristi na raznim treninzima, te je kao i ostala oprema za radiogoniometriranje, pod budnim okom Marka (9A6NCM), koji se ove godine odlično snašao u ulozi glavnog suca. U sudačkoj ekipi bili su također Gorana (9A3ALO), koja dočekuje i otpraćuje startne grupe, te Igor (9A3AXX) čija je uloga, uz već spomenuto sakrivanje lisica, bila praćenje regularnosti natjecanja s terena. 

 

Za najavu svakog natjecatelja čije se približavanje ciljnom koridoru uočilo, uz mnoštvo šaljivih upadica, bio je zadužen Moris (9A4DJ), pri čemu mu je s odabirom glazbe pomagao Mimi (9A3AMI). U organizaciji svakog ARG natjecanja treba, osim o navedenom, brinuti i o cijelom nizu detalja koji zajedno daju sliku na nivou kojega smo si zacrtali, a to uspješno rade Denis (9A3BBW), Mladen (9A3BIS), Antonio (9A3BAK) i Dragan (9A2SX).

 

Prijave

Iako su prijave za natjecanje bile otvorene puna dva tjedna, u zadnja tri dana pristigle su ukupno 54 prijave iz 11 radioklubova. Posebno veseli informacija da su se na Istarsku lisicu, nakon dugo godina, prijavila i članovi slovenskih klubova Ljutomer, Ajdovščina i Ormož. U nastavku teksta saznati ćete i da su postigli zapažene rezultate. U obzir su se uzele i prijave koje su pristigle nakon isteka roka, pa čak i prijava pristigla u subotu navečer, nakon kraćeg nagovaranja buduće natjecateljice.

 

Obrada podataka

Sve prijave sabrane su u program koji je po dva unaprijed definirana algoritma rasporedio natjecatelje u petnaest startnih grupa. Sva daljnja obrada podataka vršila se SportIdent opremom Hrvatskog radioamaterskog saveza. Za taj je proces, kao i za izračun ukupnih bodova po klubovima, bio zadužen Marko (9A8MM). Nije na odmet napomenuti da sva oprema radi besprijekorno, osim malog Martel pisača čiji rad, osim o kvalitetnom USB2COM kablu, ovisi i o snazi predajnika u kombinaciji s brzinom vjetra.

 

Subota: 144 MHz

Organizatori su već navikli da natjecatelji stignu prije dogovorenog vremena okupljanja, a ta praksa nije izostala ni ove godine. Toplo i sunčano vrijeme i dovoljno vremena za odmor od puta pogodovali su dobrom raspoloženju natjecatelja koji su predvođeni organizatorima krenuli prema startu. Desetak minuta prije podne, za kada je bio zakazan start, ustanovljeno je da svi predajnici rade, pa je prva startna grupa pozvana da se pripremi. U subotu je kroz 15 startnih grupa startalo ukupno 45 natjecatelja iz 11 klubova. Brojka je u odnosu na prošlu Istarsku lisicu ista, ali nešto niža od prethodnih godina. 

 

Na cilju su rezultati bili dostupni u stvarnom vremenu, na posebnom prijenosnom računalu koje je bilo pripremljeno i postavljeno u te svrhe. Čak je 10 natjecatelja na cilj stiglo van vremena, a petoro ih nije pronašlo niti jednu lisicu. Najbolji su se pokazali Niko Gaberc u kategoriji seniora, koji je za 128 minuta i 48 sekundi pronašao sve lisice, te Željka Krupka koja je tri lisice pronašla za 135 minuta i 43 sekunde. Andrea Drndić, Erik Baničić i Alvian Udovičić, najmlađi članovi Radiokluba Pazin, po prvi su puta nastupili na natjecanju na 144 MHz. Uspješno su pronašli po jedan odašiljak, ali nažalost nisu na cilj stigli u vremenu.

 

Najbolja ekipa prvi dan bila je ekipa Radio klub „Nikola Tesla“ iz Bjelovara s 50 osvojenih bodova. Drugo mjesto pripalo je Radio klubu Ludbreg iz Ludbrega s 37 osvojenih bodova, dok su treći bili Radio klub "Međimurje" iz Murskog Središća s osvojenih 35 bodova. Nakon proglašenja rezultata koje je bilo upriličeno u restoranu „Pod lipom“ u Pazinu, večer se nastavila druženjem u prostorijama Radioklub Pazin gdje su natjecatelji komentirali natjecanje, predviđali gdje će lisice biti sakrivene sljedeći dan, te nagovarali natjecatelje koji se nisu natjecali prvi dan da to učine sutra.

 

Nedjelja: 3.5 MHz

Nedjeljno natjecanje uvijek počinje sat vremena prije subotnjeg. To znači da se organizatori bude još ranije i pripremaju doručak za natjecatelje, postavljaju start i cilj i sakrivaju lisice. Nedjelja je također brojala 45, ali ne istih, natjecatelja. Najava ružnog vremena ove je godine bila pogrešna, te je nekoliko kapljica koje su trebale najaviti kišu, zapravo promašilo područje. Nebo prošarano oblacima djelovalo je pozitivno na natjecatelje, te su oni u kraćem vremenu savladavali isti teren i brže dolazili na cilj.

 

U kategoriji seniora najbolji je bio Tihomir Despetović koji je za 110 minuta i 42 sekunde pronašao sve lisice. Vrlo blizu njemu, sa samo 59 sekundi razlike bio je Stipe Predanić, njegov klupski kolega. U kategoriji seniorki najbolja je bila Nina Radi kojoj je za 4 lisice trebalo 120 minuta i 35 sekundi. Drugoplasiranoj Željki Krupki za isti je broj lisica trebalo samo deset minuta više.

 

Ekipno je ponovno Radio klub „Nikola Tesla“ iz Bjelovara bio prvi (ne, nisu imali najviše natjecatelja) s 57 bodova, a drugo su mjesto podijelili Radioklub Pazin i Radio klub Kaštilac s po 35 bodova.

 

Posebna zanimljivost natjecanja na 3.5 MHz bila je sudjelovanje triju generacije unutar iste obitelji. Najmlađi član, Leon Karačić Kresina, natjecao se u M14 kategoriji, njegova majka Iva Karačić U Ž35, a djed Josip Karačić u M70 kategoriji. Redakcija ne zna koja je prikladna poslovica za ovu prigodu, ali sigurno postoji neka, pa se čitatelj moli da ju dopiše.

Sve zajedno

Medalje i pehari ove su se godine dijelili za ukupni plasman, a ne plasman po danima. U najjačoj, M21 kategoriji, prvo je mjesto pripalo Tihomiru Despetoviću iz Radio kluba „Nikola Tesla“ iz Bjelovara, drugo Niku Gabercu iz Radio kluba Ormož iz Ormoža, a treće Mariu Lukavečkom također iz Radio kluba „Nikola Tesla“ iz Bjelovara. U kategoriji Ž21 prvo mjesto dijele Nina Radi iz Radio kluba Ormož iz Ormoža i Željka Krupka iz Radio klub „Nikola Tesla“ iz Bjelovara. Treće je mjesto pripalo Lei Bertoši iz Radiokluba Pazin iz, pogađate, Pazina.

 

Ukupno najbolja ekipa bila je ona Radio kluba „Nikola Tesla“ iz Bjelovara, drugo mjesto pripalo je Radio klubu Ludbreg iz Ludbrega, a treće mjesto Radio klubu „Međimurje“ iz Murskog Središća.

 

e-Diplome

2010. je godine Radioklub Pazin uveo malu tehnološku novost: svaki si natjecatelj može isprintati diplomu za sudjelovanje, odnosno za osvojena jedna od prva tri mjesta, na stranicama Radiokluba Pazin (www.rkp.hr). Dovoljno je upisati ime i prezime, nakon čega se pojavi tablica s plasmanom za svako natjecanje od 2007. godine do danas i mogućnost preuzimanja elektroničke diplome u PDF formatu.

 

Memoari narodnog heroja

Tihomir Despetović osvojio je prvo mjesto u kategoriji M21. Upitali smo ga izjavu za medije, a njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

 

„Atmosfera prije natjecanja u subotu bila je odlična. Susret sa starim ARG prijateljima izmamio je svima osmijeh na lice. Svi se pitaju tko je postavio stazu. Svi znamo za „Siro 31254“ i ovoga puta se nećemo dati prevariti. Pozitiva i gostoprimstvo kod članova Radio kluba domaćina je za svaku pohvalu. Prvi dan na startu atmosfera je doslovno usijana (sunce pripeklo). Prije starta druženje natjecatelja, predviđanja što nam to organizatori spremaju, prisjećanje Sopićevog pada u Bjelovaru. Ni u najluđim snovima nismo mogli predvidjeti što nas čeka. Dečki koji su postavljali stazu su si dali truda što se vidjelo već kod prve lisice. Bila je to TX 4. Sakrivena od svih mogućih pogleda sa svih strana (iako organizator tvrdi suprotno). Pronalaskom nje mogao sam naslutiti što me čeka kod ostalih odašiljača. Tako je i bilo. Slijedeća lisica je bila još gora, a sa svakom slijedećom situacija je bila sve gora i gora. Na kraju sam odustao od TX 3 kako bih došao u vremenu. Bila je to dobra odluka. Lagano dehidriran dolazim na cilj. Svi pitaju kako je bilo, kao da je bilo ne-znam-kako-lagano. Napomenuli smo organizatorima da ovo nije igra skrivača i da se nisu trebali baš toliko potruditi. Kritika je bila prihvaćena i uvažena. Organizator, dosljedan samom sebi, nije odao nikakve informacije vezano za sutrašnje natjecanje. Sve što su nam obećali bilo je krv, suze i znoj. Nisu bili u krivu.

 

Nedjeljno natjecanje započelo je nešto ranije nego subotnje, vrijeme nam je išlo na ruku pa su oblaci prekrili uzavrelo istarsko sunce. Atmosfera nije bila toliko uzavrela kao dan prije. Svi su bili složni u jednom, a to je da je TX 2 negdje daleko. Bili smo u pravu. U konkurenciji seniora Niko Gaberc koji nas je dan prije deklasirao našavši svih 5 TX-ova danas je bio 1. startna grupa. Ostatak seniora bio je pri kraju startne liste taman da ganjaju jedni druge. Prva lisica bila je TX 5. Pronalazak iste nije bio pretežak (iako su je sakrili u grmlje na opće iznenađenje svih prisutnih) jer se već dosta ekipe skupilo oko nje. Kada je došao trenutak za pronalazak TX 2 pregrizao sam jezik, stisnuo zube i krenuo (preko 7 mora i 7 gora). Trebalo je određeno vrijeme do nje, ali sreća kod njezinog pronalaska je bila neopisiva. Zatim je još trebalo pronaći TX 1 i na cilj. Zaboravih napomenuti kako mi je Stipe Predanić stalno puhao za vratom što mi je dalo dodatni poticaj da trčim i ne osvrćem se. Dolaskom na cilj opće oduševljenje. Domaćini mi prilaze kao narodnom heroju i pitaju jesam sve našao. Kada sam im objasnio da sam našao sve i u kojem vremenu nastalo je veselje jer je netko oprao Gaberca (i to dobrano). Još uvijek nisam imao razloga za veselje, jer se negdje u pozadini krio već spomenuti Stipe. Međutim, kad je Stipe došao na cilj, ustanovili smo da nas dijeli samo 59 sekundi, ali na sreću u moju korist. Nakon još jednog mukotrpnog natjecanja uslijedio je zajednički ručak gdje su prepričavani dojmovi i podijeljene medalje i pehari za najuspješnije.

Organizatorima sve pohvale na organizaciji i nadam se da se vidimo i nagodinu.“

 

Komentari natjecatelja

„Prvi dan na je teren bio jako težak i zahtjevan, a lisice jako dobro skrivene. Drugi dan je teren bio malo lakši, no sve u svemu bilo je odlično“ – Lana Par

„Trka u Pazinu je bila teška i  teren je  bio vrlo neprohodan, ali zato su organizacija i atmosfera bili odlični“ – Dominik Sopić

„Bila je zelo zanimiva tekma in težja, kot sem jo pričakovala. Ni mi žal, da sem prišla. Naučila pa sem se, da če pridem še kdaj na tekmo v Istro, naj raje tečem po poteh, saj to hrvaško grmovje ni prav nič prijetno.“ – Ana Čufer